Tiedän, että monet vastustavat kynsin hampain ajatusta siitä, että lomalle pitäisi laatia budjetti. Mitä lomaa se on, jos kaikki rahankäytöstä alkaen on laskelmoitu? Mutta rahaa on joka tapauksessa rajallinen määrä käytettävissä ja lomalla sitä tuppaa kulumaan odotettua enemmän. Ei ole kovin tavatonta, että kahden viikon matkan toisella viikolla lompakko pullistelee enää kuiteista ja kolikoista.
Lomabudjetin laatiminen ei tarvitse olla mitään rakettitiedettä. Yksinkertaisimmillaan se menee näin: kun on tiedossa paljonko käytettävissä rahaa matkan aikana, niin jaetaan summa matkapäivien määrällä. Perillä kohteessa otetaan matkakassasta joka päivä sen päivän budjetti. Jos rahaa jää yli sen voi siirtää seuraavalle päivälle. Yritetään pitäytyä päiväbudjetissa ja jos se ei silti riitä, niin ”lainataan” seuraavan päivän budjetista.
Matkasta tulee mukavampi, kun raha-asiat ovat järjestyksessä. Jos esimerkiksi rahaa on jäänyt yli, niin silloin voi hemmotella itseään ”luvalla” ja mennä vaikka illalla syömään vähän hienompaan paikkaan. Jos taas päiväbudjetti on täyttynyt ennen iltaa, niin voi tehdä päivällisen tai iltapalan itse hotellihuoneessa. Mukavaa vaihtelua sekin ja huomenna on taas koko päiväbudjetti käytössä.
Budjettia kannattaa säätää omien tarpeiden mukaan. Tuliaisille, matkamuistoille ja muille suunnitelluille hankinnoille voi laatia oman budjetin. Retket ja muut koko matkaa varten tehdyt hankinnat, kuten auton vuokraus tai hotellin lisäpalvelut, kannattaa myös budjetoida erikseen. Ja retkillä muuten kannattaa käydä, ne ovat yleensä parasta antia koko matkalla. Usein matkasta muistetaan juuri retket ja niillä otetaan eniten valokuvia.
Esimerkkibudjetti:
Nelihenkinen perhe. Kahden viikon matka Thaimaahan. Käyttörahaa 1800 euroa.
Varataan erikseen 300 euroa tuliaisiin ja matkamuistoihin. Ennen matkaa on tutustuttu matkakohteeseen ja sen mahdollisiin retkivaihtoehtoihin. Varataan rahaa neljään retkeen, joiden arvioidaan maksavan noin 100 euroa/retki, yhteensä 400 euroa. Retken kuluiksi on laskettu vain itse retken tai kuljetuksen hinta, ei retken käyttörahoja. Retkellä käytettävät raha otetaan päiväbudjetista ja matkamuistot matkamuistobudjetista. Lisäksi perhe ajattelee tekevänsä useita lyhyempiä retkiä ja ostosmatkoja, jotka rahoitetaan sen päivän päiväbudjetista.
Päivittäiseen käyttöön jää siis 1800 e – 700 e (tuliaiset ja retket) eli 1100 euroa. Jaetaan summa päivien määrällä eli 1100 euroa/ 15 päivää (huomioituna lähtö- ja tulopäivät) eli 73 euroa päivä. Jaetaan päiväbudjetti vielä niin, että kummallekin lapselle annetaan 5 euron taskuraha päivää kohti omiin pikku hankintoihin. Käyttörahaa syömiseen ja muuhun jää siis 63 euroa päivää kohti. Sen pitäisi riittää kohtuullisen hyvin elämiseen edullisessa Thaimaassa.
Kommentit
Budjetti — Ei kommentteja
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>